Арвен.bg

Тирозин – ползи, странични ефекти и дозиране

Тирозин е популярна хранителна добавка, използвана за подобряване на концентрацията, вниманието и фокуса.

Той е прекурсор за продукцията на важни мозъчни химични съединения, които помагат на нервните клетки да си взаимодействат и регулират настроението.

Въпреки тези плюсове, добавянето на тирозин към диетата може да има и странични ефекти и да взаимодейства с лекарства.

Тази статия ще ви покаже всичко свързано с тирозин, включително предимства, странични реакции и начин на дозиране.

Какво е тирозин и как действа?

Тирозин е аминокиселина, която естествено се произвежда в тялото от други аминокиселини, например от фенилаланин.

Среща се в много храни и по – специално в сирене, където е открит за първи път. (tyros – сирене, от гр.)

Намира се също в пилешко, пуешко, риба, млечни продукти и във високо – протеинови храни.

Тирозинът подпомага за производството на някои субстанции, като:

  • Допамин – регулира центрове за награда и удоволствие, важен е и за паметта и моториката
  • Адреналин и норадреналин – тези хормони дават отговор към стресови ситуации. Те подготвят тялото за бой или бягство от получена атака или нараняване.
  • Тиреоидни хормони – продуцират се от щитовидната жлеза и отговарят за регулация на метаболизма
  • Меланин – този пигмент дава на кожата, косата и очите цвета. Тъмнокожите имат повече меланин в кожата си от хората със светла кожа.

Налично е и като хранителна добавка. Може да се приема самостоятелно или с други съставки, а също и като добавка преди физическа тренировка.

Предполага се, че приема на тирозин може да повиши нивата на невромедиатори като допамин, адреналин и норадреналин.

По този начин може да се подобри паметта и производителността в стресови ситуации.

Обобщение: Тирозин е аминокиселина, която се произвежда в организма от фенилаланин. Приемът на тирозин подобрява важни мозъчни химични съединиения, които оказват влияние върху настроението и отговора към стресови ситуации.

Може да подобри менталната производителност в стресови ситуации

Стресът е нещо, което всеки човек преживява.

Стресът може негативно да повлияе човешката памет, внимание и знания, като понижава невротрансмитерите.

Например гризачи, изложени на студ (естествена стресова ситуация от околната среда), повредило паметта им поради грешка в невротрансмитерите.

Когато обаче, на тези гризачи е дадена хранителна добавка с тирозин, понижението в невротрансмитерите е предотвратено и паметта им е възвърната.

Докато данните, получени от изследвания при гризачи не се отнасят непременно и за хората, проучванията при хора показват подобни резултати.

В изследване при 22 жени, тирозинът подобрява работната памет при изпълнение на задача, изискваща силна мисловна дейност, в сравнение с плацебо. Работната памет играе важна роля при концентрация и следване на инструкции.

В подобно проучване, на 22 участници е дадена добавка с тирозин и плацебо, преди да изпълнят тест за измерване на когнитивната пластичност. В сравнение с плацебо, тирозинът подобрява когнитивните възможности.

Когнитивна пластичност е възможността за превключване между задачи и мисли. Колкото по – бързо човек може да реши задача, толкова по – добра е когнитивната му гъвкавост.

В допълнение, приема на тирозин е показан за подобряване съня при хора, страдащи от безсъние. Една доза помага на индивиди, загубили съня си, стоейки будни за повече от 3 часа по – дълго от други.

Още повече, 2 ревюта дали заключение, че приема на тирозин може да предотврати умствения спад и да подобри запаметяването в краткосрочни стресови или психически – трудни ситуации.

И докато тирозинът може да осигури когнитивни ползи за пациенти, няма доказателства, които да предполагат, че той повишава физическата им издръжливост.

Също така нито едно изследване не докладва, че добавянето на тирозин към диетата в отсъствие на стресов фактор подобрява менталните способности. С други думи – няма да повиши интелекта при хората.

Обобщение: Изследванията сочат, че тирозин може да попдпомогне за поддържане на умствения капацитет, приемайки се преди стресови ситуации. Няма доказателства, обаче, че тирозинът подобрява паметта.

Може да помогне на хора, страдащи от фенилкетонурия  

Фенилкетонурията е рядко генетично заболяване, причинено от дефект в гена, който спомага за продукция на ензима фенилаланин-хидроксилаза. Организма използва този ензим за да преобразува фенилаланин в тирозин, който е прекурсор на невротрансмитери.

Без този ензим, тялото не може да разгради фелилаланина и той се натрупва.

Основния начин за лечение на фенилкетонурия е да се следва специална диета, която изключва храни съдържащи фенилаланин.

Тъй като тирозинът се синтезира от фенилаланин, хората с фенилкетонурия развиват дефицит на тирозин, което води до поведенчески проблеми.

Приемът на тирозин е една добра опция за облекчаване на тези симптоми, но доказателствата за двузначни.

В едно проучване е разследван ефекта от приема на тирозин и плацебо при интелигентни хора, с добър хранителен статус, смъртност и качество на живот, подложени на диета, ограничаваща фенилаланин.

Изследването анализирало две групи, включващи 47 човека, но не се открива разлика между приема на тирозин и плацебо.

Ревю от три проучвания, включващи 57 участници също не намира значителни разлики между прием на тирозин и плацебо от измерените резултати.

От тези  проучвания е направено заключение, че не могат да се дадат  препоръки за прием на тирозин и ефикасността му при терапия на фенилкетонурия.

Обобщение: Фенилкетонурията е сериозно състояние, което води до дефицит на тирозина. Необходими са повече изследвания , преди да може да се препоръчват хранителни добавки с тирозин при хора с фенилкетонурия.

Доказателствата сочат, че ефекта върху депресията е смесен

Предполага се, че тирозинът може да повлияе депресия.

Депресия възниква, когато невротрансмитерите в мозъка стават небалансирани. Антидепресантите се изписват главно за възстановяване на този баланс.

Тъй като тирозинът може да повиши продукцията на невротрансмитери, предполага се, че действа като антидепресант.

Въпреки това ранните изследвания не подкрепят тази теза.

Проведено е проучване при 65 души с депресия – те приемат 100 мг/кг тирозин, 2,5 мг/кг от основната антидепресантна терапия и плацебо – всеки ден за 4 седмици. Тирозинът не проявява антидепресивни ефекти.

Депресията е комплексно и променливо нарушение. Ето защо хранителните добавки като тирозин са неефективни при борба със симптомите.

Въпреки всичко, хората с депресия, които имат ниски нива на допамин, адреналин и норадреналин, могат да имат полза от приема на тирозин.

Всъщност едно проучване между индивиди с допамин – дефицитен депресивен синдром отбелязало, че  тирозин осигурява клинично значими ползи.

Допамин – зависима депресия се характеризира с понижена енергия и липса на мотивация.

Докато не се проведат още изследвания, текущите доказателства не подкрепят приема на тирозин за третиране симптомите на депресия.

Обобщение: Тирозин може да бъде конвертиран в невротрансмитери, които да повлияят настроението. Въпреки това, изследванията не подкрепят приема на тирозин за борба със симптомите на депресия.

Странични ефекти на тирозин

Тирозин основно е признат като безопасен от Агенцията по храните и лекарствата.

Може да се приема в безопасна доза от 150 мг/кг телесна маса дневно за 3 месеца.

За повечето хора е безопасен, но може да причини някои странични ефекти и да взаимодейства с лекарства.

МАО – инхибитори

Тирамин е аминокиселина, която спомага регулацията на кръвното налягане и се продуцира при разграждане на тирозин.

Тирамин акумулира в храните, докато тирозин и фенилаланин се конвертират до тирамин от ензими в микроорганизмите.

Сирена като чедър и синьо сирене, пушени меса, соеви продукти и бира съдържат високи нива тирамин.

Антидепресантите, познати като моноаминооксидазни инхибитори (МАО – инхибитори), блокират ензима моноамино оксидаза, който разгражда излишъка от тирозин в тялото.

Комбинацията на МАО – инхибитори с храни с високо съдържание на тирамин може да повиши кръвното налягане до опасни нива.

Не е известно, обаче, дали приема на тирозин може да доведе до продукция на високи дози тирамин в тялото, затова хората, приемащи МАО – инхибитори трябва да са предпазливи.

Тиреоидни хормони

Щитовидните хормони трийодотиронин (Т3) и тироксин (Т4) спомагат регулацията на растежа и метаболизма в тялото.

Важното е, че Т3 и Т4 – нивата са или твърде високи или твърде ниски.

Приемът на тирозин може да повлияе тези хормони.

Това се получава, защото тирозин е прекурсор за тиреоидните хормони, затова, приемайки го, те може рязко да се повишат.

Хората, които приемат тиреоидни лекарствени продукти или имат хиперфункция на щитовидната жлеза трябва да са внимателни при прием на тирозин.

Леводопа

L – допа е лекарство, използвано при терапия на болест на Паркинсон. В организма L – допа и тирозин се конкурират при абсорбцията в тънките черва, което може да интерферира с ефекта на лекарството.

Приемът на двете трябва да бъде разделен от няколко часа, за да се избегне това.

Интересното е, че тирозин е изследван за облекчаване на някои от симптомите, свързани с когнитивни нарушения при възрастни.

Обобщение: Тирозин е безопасен за по – голямата част от хората. Въпреки това, той може да взаимодейства с някои лекарства.

Как се приема тирозин

Като хранителна добавка, тирозин е наличен под свободна форма (освободен от аминокиселини) или N – ацетил L – тирозин.

N – ацетил L – тирозин е по – водоразтворима от свободната форма, но има нисък процент на реализация в организма.

Това означава, че е необходима по – висока доза  N – ацетил L – тирозин от тирозин, за да се постигне същия ефект. Това прави свободната форма по – предпочитана.

Тирозин най – често се приема 500 – 2000 мг 30 – 60 минути преди упражнение, въпреки неубедителните доказателства, че той подобрява производителността.

Не изглежда да е ефикасен за запазване на умствените способности през физически стресови ситуации или при периоди на безсъние, като дозата варира между 100 – 150 мг/кг телесна маса.

Това е 7-10 грама за 68,2 килограмов индивид.

Тези високи дози могат да доведат до гастро – интестинални нарушения, затова е добре да се разделят в 2 приема – 30 – 60 минути преди стресова ситуация.

Обобщение: Тирозин като добавка в свободна форма е най – предпочитан, тъй като по – добре се усвоява. Най – добри антистресови способности се проявяват, когато се приема в доза от 100 – 150 мг/кг телесна маса, 60 мин преди стресово събитие.

И да обобщим

Тирозин е популярна хранителна добавка, използвана по различни причини.

В тялото той се използва за продукция на невротрансмитери, вследствие на стресови периоди или мислено – взискателни ситуации.

Има добри доказателства, че приемът на тирозин възстановява баланса на тези важни невротрансмитери и подобрява умствената функция, в сравнение с плацебо.

Приемът е показан за безопасен, дори и във високи дози, но има потенциал да взаимодейства с лекарства.

Тирозинът има много предимства, но тяхната сигурност е спорна,  докато не се потвърди от още доказателства.

Тирозин – ползи, странични ефекти и дозиране
5 от 4 глас(а)

Включи се в дискусията по темата

avatar
  Получавай известия  
Известявай ме за

Влез чрез