Арвен.bg

Терапевтични вируси и иновативни ваксини в борбата с рака

Първият успешен опит с терапевтични вируси за борба с рака в мозъка

“Едно изненадващо оръжие в борбата с рака се оказват терапевтичните вируси”, заявява екип от учени от Великобритания. В проведения от тях опит успешно използвали различни видове Реовируси за унищожаване на ракови клетки в мозъка, без това да доведе до унищожаване на самите нервни клетки. 

Попринцип вирусите са свързани с развитието на вирусни инфекции в организма, които увреждат здравите клетки на различни органи и системи. Благодарение на генно инжинерство, учените започват да откриват нови методи, чрез които да препрограмират различни групи вируси да атакуват желани от тях клетки – в случая ракови клетки.

Това е първият случай, в който терапевтичен вирус успешно преминава през кръвно-мозъчната бариера“, заявява един от учените в екипа, “което отваря вратите към този вид имунотерапия за лечение на по-агресивните тумори в мозъка”.

Дендритните ваксини и тяхното участие в противотуморната терапия

Друга сфера, в която се развива противотуморната терапия, е разработването на така наречените “дендритни ваксини”. При този вид имунотерапия се взимат дендритни клетки от тялото на пациента с онкозаболяване. Дендритните клетки са ключово звено в имунния отговор на човек и главните участници в противотуморния отговор. Извлечени от организма, в лабораторни условия се поставят в среда и натоварват с антигени, специфични за конкретния тумор в пациента, при което “се обучават” да откриват и унищожават самите клетки на тумора. След това “обучение” се инжектират обратно в организма и много по-агресивно атакуват неопластичната формация.

В едно ново проучване, проведено в Швейцария, учени открили начин да подобрят ефективността на дендритнтие ваксини и в частност дендритните клетки, създавайки изкуствени рецептори по повърхността им. Тези рецептори са насочени към разпознаването и захващането на специфични секреторни мехурчета в телесните течности, които се секретират от самите туморни клетки. По този начин се покачва в пъти точността и чувствителността в разпознаването на неопластичните клетки от дендритните клетки.

Имайки предвид, че съвременните методи в лечението на неопластични формации се изразяват в комбиниране на няколкото терапевтични похвата, комбинацията от имунотерапия с химиотерапия, дава много добри резултати. Това са данните от друго проучване, при което първоначално е започнато с химиотерапия и в последствие е включена и имунотерапия.

Въпреки че изглежда много обещаващо, и тук самото лечение крие много опасности. В някои от случаите е много трудно да се контролира ефекта от комплексната комбинирана терапия, при което се атакуват и здрави клетки заедно с туморните – автоимунна реакция към собствената тъкан на мястото на неопластичната формация.

За да се справят с този проблем, учени от два института в Северна Каролина, САЩ, работят върху субстанция, която въведена в организма, се превръща в гелообразно вещество. Самата субстанция има способността да се натовари едновременно с химиотерапевтичното лекарство и имунотерапевтичния агент, освобождавайки ги на различни интервали в организма. Самата субстанция се определя като “bioresponsive scaffold system”.

Този метод позволява контролираното освобождаване на терапевтичните агенти и съответно почти едновременното им действие, без наличието на опасно взаимодействие.


Към следващата статия:
Приложението на наночастици в борбата с неоплазмите

Терапевтични вируси и иновативни ваксини в борбата с рака
5 от 3 глас(а)

Включи се в дискусията по темата

avatar
  Получавай известия  
Известявай ме за

Влез чрез