Арвен.bg

Революцията на наночастиците в лечението на рака

Наночастиците могат тотално да променят начина, по който се лекува ракът

В предната статия обърнахме внимание на терапевтичните вируси и иновативните ваксини в борбата с рака. Говорейки за методи за по-ефикасно доставяне на лекарства директно в раковите клетки и образувания, както и ефективното преследване и унищожаване на микро-туморни образувания, през последните няколко години се наблюдава невероятен напредък в развитието на нанотехнологиите и наночастиците в лечението на неоплазми.

Наночастиците са микроскопични роботизирани частици, които събраха невероятно много внимание в средите на клиничните проучвания, както и в други среди. Това е така поради факта, че ни предоставят все по-голямата възможност да разработим прецизни, по-малко инвазивни методи при лечението на някои заболявания.

Как осъществяват своето действие?

Приживе, наночастиците имат способността да таргетират ракови клетки, като по никакъв начин не увреждат иначе нормално функциониращите клетки на организма.

Някои наночастици са създадени така, че въведени в организма, да открият туморното заболяване, използвайки специфични маркери по самите туморни клетки (подобно на механизма на действие на собствената ни имунна система) и да приложат много висока температура върху тях. По този начин се нарушават ензимните системи в раковите клетки и самото туморно образувание се смалява.

Това постижение е направено през 2017г., когато учени от Китай и Великобритания успешно създали такъв тип “саморегулиращи” се наночастици, които да разпознават някои туморни заболявания, избягвайки атаката върху здравите тъкани на организма.

“Това коренно променя играта и начина по който лекуваме онкоболни пациенти”, казва един от изследователите, участвал в проекта.

Тези малки “роботчета” могат също да бъдат използвани при лечението на редица резистентни на химиотерапия неоплазми. Причината някои ракови заболявания да бъдат толкова малигнени и резистентни на лечение е тяхната ниска степен на диферинцираност. Това означава, че те много наподобяват стволовите клетки на костния ни мозък, но с адски бързи и неконтролируеми темпове на делене и растеж.

Та, възможно ли е да вкарваме и лекарства с наночастици, и само това ли са спобоснтите им?

Отговорът е да, наночастиците могат да бъдат “заредени” с различни видове лекарства и пуснати в организма да преследват ракови прогенеторни клетки, предотвратявайки появата или рецидива на онкозаболяване.

Учени от различни институти по света провеждат контролирани изследвания, в които таргетират различни видове тумори. Едни от сферите, в които се отбелязва най-голям напредък на този етап са: лечението на рак на гърдата и ендометриалният рак.

Относно способностите на нанотехнологиите..

Не по-малко важно е, че са разработени вид наночастици, наречени “нанопроби”, които намират приложени при откриването на микрометастази. Метастазите са вторични огнища, произлезли от главната неоплазма и пръснати в организма. Микрометастазите понякога са прекалено малки и в прекалено ранен етап на развитие, за да бъдат засечени от традиционните методи, което ги прави изключително коварни.

Д-р Стивън К. Либути, директор на Института за Ракови заболявания в Ню Джърси, нарича микрометастазите: “Ахилесовата пета в хирургичното лечение на раковите заболявания”. Според него нанопробите “имат още много път да извървят преди да дадат желаните резултати”.

Революцията на наночастиците в лечението на рака
5 от 6 глас(а)

Включи се в дискусията по темата

avatar
  Получавай известия  
Известявай ме за

Влез чрез