Арвен.bg

Ракът и колко близо сме до намирането на лечение?

Ракът е една от главните прични за смърт в света и сякаш се качва все по-високо в класацията. Това е и причината да се провеждат толкова много проучвания и изследвания в тази сфера. Много учени са фокусирали своите сили в намирането на нови и по-ефикасни методи за лечение на тази смъртоносна болест. Въпроса е, колко близко сме до откриването на такова?

В световен мащаб според Световната Здравна Организация (СЗО) 1 на всеки 6 случая на смърт е в следствие на раково заболяване.

Малко статистика

Само в България има 350 000 болни, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи, който единствен се е наел с провеждането на тази статистика. Всяка година се диагностицират 30 000 новозаболели, като най-чести са ракът на белия дроб, гърдата, простата и дебелото черво.

За сравнение, в САЩ, Националният институт за ракови заболявания (NCI) е този, който провежда тази статистика, която е доста потресаваща – близо 1,7 милиона нови случая и над 600,000 смъртни случая само през 2017г.

Как се развива медицината в тази сфера?

За момента най-прилаганите методи за лечение се явяват химиотерапията, лъчетерапията, хирургичната интервенция, а в някой случаи, като при рака на простатата и гърдата – хормонална терапия.

Въпреки това, учените и институтите не спират да работят по откриването на нови методи, които сами по себе си или в комбинация със старите методи, да дадават по-добри резултати в лечението. Освен по-добрите резултати се набляга и на по-малкото странични ефекти, които могат да бъдат много коварни – косопад, гадене, дезориентация. нарушение на сексуалните и репродуктивни функции и т.н.

Иновациите в лечението на рака целят да изяснят не просто въпросите с овладяването на заболяването, а и агресивността на лечението и страничните ефекти, вероятността от ремисия и повторни рецидиви, справянето с по-агресивните канцерози, които не подлежат на конвенционалните методи на лечение, както и много други въпроси.

В следващите статии описваме най-новите проучвания и пробиви в сферата на онкологията, които ни дават надеждата, че модерните терапевтични методи ще ирадикират постепенно това заболяване и ще засилят неговата превенция.

Кои са сферите, в които се развива онкологията?

  1. Имунотерапевтични методи за подсилване общия имнунен арсенал на организма
  2. Терапевтични вируси и иновативни ваксини
  3. Лечение с наночастици
  4. Лечение, при което се предизвиква “гладуване” в раковите клетки
  5. Значението на епигенетиката в развитието на раковите заболявание
Ракът и колко близо сме до намирането на лечение?
5 от 5 глас(а)

Включи се в дискусията по темата

avatar
  Получавай известия  
Известявай ме за

Влез чрез