Арвен.bg

Подсилване имунния арсенал на организма с цел лечение на раковите заболявания

През последните години особено внимание привлече така наречената имунотерапия или имунна терапия. Нейната главна цел е да подпомогне на собствената имунна система на организма да се справя с чужди за нея организми и клетки. Съответно да подтисне и тяхното разпространение, в случай че вече са се зародили някъде.

Тук обаче идва една голяма трудност в провеждането на подобно лечение, тъй като голяма част от туморните клетките са си разработили начини, чрез които да се крият от имунната система, което ги прави и толкова опасни. Тези техни механизми водят до това имунната система да не може да ги разпознава като опасни или още по-лошо – да принудят имунната система да стане “съучастник” в метастазирането им. [източник]

Точно поради тези причини, някои тумори се класифицират като високо агресивни и съответно метастазират по-лесно и са по-резистентни на химииотерапия и лъчетерапия.

Въпреки тези неприятни до тук факти, благодарение на множество експерименти, проведени in vitro и in vivo, учените постепенно откриват точните механизми, чрез които туморните клетките осъществяват своето прикритие, както и начини чрез които да ги деактивират. 

Има ли развитие в сферата на имунотерапията?

Данните от проучване, проведено в тази област, позволили на учени да установят два механизма, чрез които вид агресивни туморни клетки пречат на макрофагите да ги унищожат.

Макрофагите са клетките на имунната система, които имат задачата да “изяждат” чужди тела и клетки, и да ги унищожават. В това проучване се установило, че супер-агресивните туморни клетки изпратили не един, а два сигнала, чрез които да подтиснат тази функция на макрофагите. Обаче, благодарение на напреднали имунологични методи за диагностика, учените успели да засекат механизмите на предаване на тези сигнали и да ги блокират. В последствие макрофагите извършили пълноценно своята работа.

Изследванията и проучванията в сферата на имунотерапията продължават и показват все по-обещаващи прогнози.


Подсилване имунния арсенал на организма с цел лечение на раковите заболявания
5 от 4 глас(а)

Включи се в дискусията по темата

avatar
  Получавай известия  
Известявай ме за

Влез чрез