Арвен.bg

Ново лекарство предпазва сърдечния мускул след прекаран инфаркт

Ново експериментално лекарство показва обещаващи резултати за защита на сърдечния мускул след прекаран инфаркт. Ефектът му е насочен срещу протеин, който играе централна роля в смъртта на кардиомиоцитите – клетките на сърдечния мускул.

На този етап са проведени експерименти единствено върху лабораторни мишки, при които новооткритата малка молекула блокирала ефекта на въпросния протеин върху сърцето. Така увреждането върху сърцето се редуцирало многократно.

Малката молекула блокира протеина MAP4K4, който се повишава многократно след прекаран инфаркт и усилва ефекта на оксидативния стрес върху кардиомиоцитите.

“Това е нова уникална терапия”, споделя един от главните изследователи в сферата, д-р Майкъл Д. Шнайдер, от Имперския Колеж в Лондон. “, която директно се насочва срещу увреждането на кардиомиоцитите и предпазва сърдечния мускул”.

Шнайдер и екипът му публикуват своето проучване в журнала Cell Stem Cell.

В своето проучване обесняват и как са “отгледали” сърдечна тъкан, използвайки стволови клетки. А също и как са успели да моделират отгледаната тъкан, така че да наподобява инфаркт, върху който да тестват новооткритото лекарство.

Какво трябва да знаем за сърдечния удар и сърдечната недостатъчност?

Сърдечният удар е синоним на миокарден инфаркт, който представлява смърт на сърдечна мускулатура в следствие на липсата на кислород и хранителни вещества. Миокардният инфаркт настъпва когато съсирек запуши някоя от коронарните артерии, които носят кислород и нутриенти до сърдечния мускул.

Когато кардиомиоцитите не получават достатъчно кислород и хранителни вещества, в тях започва да се натрупва оксидативен стрес и да се генерират сигнали, които предизвикват в краен стадий апоптоза – клетъчна смърт.

Загубата на кардиомиоцити води до увреждане на целия миокард, което от своя страна води до намалена помпена функция. Това води до сърдечна недостатъчност – неспособност на сърцето да изпомва достатъчно кръв, която да покрива нуждите на организма.

Източници:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324667.php

Ново лекарство предпазва сърдечния мускул след прекаран инфаркт
5 от 4 глас(а)

Включи се в дискусията по темата

avatar
  Получавай известия  
Известявай ме за

Влез чрез