Арвен.bg

Как съвременната медицина убива раковите клетки “от глад”?

В последните години учени изследват методи чрез които да лишат туморните клетки на различните видове неопластични заболявания от нужни за тях хранителни вещества. Лишавайки ги от храна, резултатът би бил редуциране в техния растеж и способността им за метастазиране.

Този подход е приложим най-вече при неоплазмите, които са високо агресивни и резистентни към почти всички методи на лечение. Докарването им до “глад” в определени случаи се явява последна надежда за излекуване.

В началото на 2018 година се проведоха три различни проучвания в сферата, чиято цел беше да отрежат достъпа на раковите клетки до определени хранителни вещества, нужни за тяхното размножаване и растеж.

Прекратяване достъпа на раковите клетки до конкретни хранителни вещества

Глутамин

В едно от тези проучвания основната цел била да прекратят достъпа на раковите клетки до тази, естествено срещана в организма, аминокиселина.

Някои видове рак, като този на гърдата и дебелото черво, използват глутамин, за да поддържат своя растеж и развитие.

Блокирайки достъпа на атипичните ракови клетки до глутамин, учените успели да увеличат действието на оксидативния стрес върху тях. Оксидативния стрес е процес, който също протича в организма и когато действа достатъчно дълго или силно, води до смърт на дадените клетки.

NUDT5 или още нуклеотид-метаболизиращ ензим

Някои агресивни типове рак на гърдата могат да бъдат спрени като им бъде премахнат достъпа до въпросния ензим – NUDT-5. Ензимът е изключително важен за раковите клетки, тъй като благодарение на него произвеждат своята енергия, нужна за размножаване и растеж.

Проф. Хеладей и колегите му разследвали ролята на този ензим в раковите клетки на рака на гърдата. Те установили, че ензима действа на ниво ДНК и предоставя енергия на раковите клетки да експресират своите гени, съответно да ги размножават.

Витамин B2

Друг начин, който се оказал ефективен, бил лишаването на раковите клетки от този, попринцип важен за живия организъм, витамин. Важен е, освен за еритропоезата, и за продукцията на енергия от енергитичните лаборатории на клетката – митохондриите.

Проучването било проведено от Университета в Салфорд във Великобритания.

Според автор от едно от проучванията: “Това, надяваме се, е ново начало и нов подход за лечението на раковите заболявания”. Тази стратегия може да се окаже в полза на хора, които са в тежко състояние и не биха понесли токсичността на химиотерапията.

Как съвременната медицина убива раковите клетки “от глад”?
5 от 4 глас(а)

Включи се в дискусията по темата

avatar
  Получавай известия  
Известявай ме за

Влез чрез