Арвен.bg

Има ли добавки, които могат да подобрят зрението и здравето на очите?

Най-вероятно сте чували от някого „Изяж си морковите, полезни са за очите”. Сигурно сте виждали и реклами за хранителни добавки за по-добро зрение. Могат ли витамините и минералите да ни помогнат наистина за по-добро здраве на очите?

Според науката

Има много твърдения за положителния ефект на добавките върху зрението и очното здраве, но твърде малко научни проучвания подкрепят тези твърдения. Едно изключение са AREDS и AREDS2 (Age-Related Eye Disease Studies) – проучвания за свързани с възрастта очни заболявания. Това са мащабни проучвания, провеждани от американския Национален очен институт.

Проучванията се фокусират върху две заболявания, засягащи милиони хора по света – възрастово-свързаната макулна дегенерация (ВСМД) и катарактата.

Възрастово-свързана макулна дегенерация (ВСМД)

ВСМД е водещата причина за загуба на зрението в Щатите, например. Там тя засяга над 10 милиона души. Дължи се главно на стареенето, но някои форми на макулна дегенерация засягат и по-младото население.

ВСМД настъпва при износване на светлочувствителните клетки в макулата. Това е частта от ретината, отговорна за:

 • изпращане на информация до мозъка
 • различаване на фините детайли
 • фокусирането

Катаракта

Катарактата е замъгляване на лещата на окото. Може да влоши зрението до толкова, че да направи ежедневни дейности невъзможни за изпълнение, а може и да се влошава постепенно с времето.

Катарактата е изключително често срещана, особено сред по-възрастните. През 2010 20,4 милиона души в Америка са диагностицирани с нея.

Препоръчани добавки

AREDS и AREDS2 са наблюдавали ефектите на високи дози от няколко антиоксиданти, взимани заедно, за период от няколко години. Последните посочени препоръчителни дози от AREDS2 са:

 • Витамин C – 500 mg
 • Витамин E – 400 IU
 • Лутеин – 10 mg
 • Зеаксантин – 2 mg
 • Цинк – 80 mg
 • Мед – 2 mg (взима се за предотвратяване на меден дефицит при приема на цинк)

Тази комбинация добавки е налична под формата на капсули и обикновено се приема два пъти на ден.

Резултати

Участниците в проучването AREDS2 взимали една от четири възможни комбинации от добавки, предварително установени като благоприятни за зрението в предишното проучване AREDS. Всеки участник взимал добавките ежедневно в продължение на 5 години. Рискът от ВСМД и значителна загуба на зрението в участниците от проучването била намалена с 25 процента в периода от 6 години. У хора с начална ВСМД , прогресията на заболяването била забавена. Но у тези със напреднала ВСМД добавките нямали ефект.

В допълнение, добавките използвани в проучването не са предотвратили появата на ВСМД, нито са успели да възстановят загубено зрение. Лутеин и зеаксантин, взимани като част от комбинациите в AREDS2 показали понижаване с 32% на нуждата от операция на катарактата у хора, които първоначално имали ниски нива на тези каротеноиди. Проучванията били обещаващи и открили, че от някои от добавките наистина има полза, но няма да са с еднакъв ефект върху всички. Нужни са повече проучвания, за да се разбере по-добре връзката между добавките и здравето на очите.

Кои добавки имат ефект върху очното здраве?

Следните добавки, включващи и антиоксиданти, намиращи се в капсулите от AREDS2, са показали ефекти за някои хора.

1. Лутеин и зеаксантин

Лутеин и зеаксантин са каротеноиди. Това са пигменти, съдържащи се както в растенията, така и в ретината. Приемът им чрез добавки води до повишаване на концентрацията им в ретината. Също така те поглъщат синята и ултравиолетовата светлина, които са вредни за очите.

2. Цинк

Цинкът, който също нормално се открива и в очите, е силен антиоксидант, предпазващ от клетъчно увреждане. Той е основната съставка във формулите, използвани при AREDS2. При приема на цинк, абсорбцията на мед се понижава – затова се препоръчва приемът добавки, съдържащи първия елемент да се съчетава с такъв и на втория.

3. Витамин В1 (тиамин)

Тиаминът е незаменим за здравето на очите. Съществуват доказателства, че витамин B1, приеман с други витамини, може да понижи риска от развитие на катаракта, но са нужни още проучвания по въпроса.

Познат като един от „анти-стрес“ витамините B, витамин B1 понижава процесите на възпаление.

Има проучвания и за това че B1 може да е ефективен и при лечение на увеит – възпаление на окото, което може да доведе и до слепота.

4. Омега-3 мастни киселини

Хранителния режим на повечето хора не съдържа достатъчно омега-3 мастни киселини, чийто основен източник е рибата. Фоторецепторите в ретината съдържат голямо количество омега-3 мастни киселини. Предполага се, че докозахексаеновата киселина (DHA), вид омега-3 ненаситена мастна киселина, подпомага развитието на клетките на ретината. Може също така да има участие в понижаване процесите на възпаление и повишаване процесите на регенерация в ретината и корнеята – след увреждане от излагане на силна светлина или при стареене.

Няколко проучвания сочат, че хора, консумиращи повече от две омега-3-мастни киселини, DHA и екосапентаенова киселина (EPA), са с по-малка вероятност да развият ВСМД. Ниските нива на омега-3-мастни киселини се асоциират със синдрома на сухото око и ретинопатия – заболяване, причиняващо увреждане на ретината. Проучванията показват също, че бебета, чието сухо мляко съдържа DHA развиват по-добро зрение, от тези, чиято изкуствена храна не съдържа такова.

5. Витамин  C

Няколко големи проучвания показват, че витамин C намалява риска от заболяване от някои форми на катаракта. Две от тези проучвания открили също, че комбинацията от витамин E и витамин C забавя и прогресията на вече развита катаракта.

Имате ли нужда от добавки?

Диетата винаги трябва да бъде основният ви източник на витамини и минерали. Според Американския очен институт, обаче, високите дози от AREDS2 не могат да се постигнат само с диета. В допълнение на храненето и добавките, има някои неща, които бихте могли да направите за да подобрите здравето на очите си:

 • Използвайте овлажнител на въздуха, ако в дома ви влажността не е достатъчна.  Може да се наложи да го използвате само в някои сезони от годината.
 • Пийте достатъчно вода. Въпреки че препоръките за „достатъчно” вода варират според възрастта, теглото и други фактори, един възрастен следва да приема грубо между 1.5 литра (6 ¼ чаши) и 2 литра (8 1/3 чаши) течности дневно.
 • Поддържайте очите си овлажнени с изкуствени сълзи.
 • Подменяйте филтрите на климатика си редовно.
 • Избягвайте места с мръсен, прашен въздух.
 • Полагайте върху очите си студени компреси, краставици, изстудени торбички зелен или черен чай.

Кога трябва да посетя лекаря си?

Посъветвайте се с офталмолога си, преди да приемате формулата на AREDS2. Офталмолог е лекар, специализирал очни болести – очен лекар. Той ще може да определи дали тези добавки ще ви бъдат полезни, съобразено с вашето състояние. Тъй като високите дози във формулата AREDS2 могат да взаимодействат с други лекарствени средства и не трябва да се приемат от хора с определени заболявания, необходимо е да се посъветвате и с личния си лекар.

Мога ли да използвам добавки, за да подобря зрението си?

Очите и зрението се повлияват от много фактори, включително наследственост и възраст. Поддържането на здравословен начин на живот и добре балансирана диета, съдържаща храни, богати на антиоксиданти, може да допринесе значително за здравето на очите.

Съвети за по-добро здраве на очите

Има много неща, които може да направите, за подобряване здравето на очите ви.

 • Не пушете. Пушенето уврежда кръвоносните съдове и може да доведе до катаракта, макулна дегенерация и други проблеми със зрението.
 • Предпазвайте очите си от ултравиолетовата светлина. Носене слънчеви очила, когато сте навън и избягвайте да гледате директно към ярки светлини
 • Поддържайте здравословно тегло и активен начин на живот.
 • След 60 годишна възраст, ходете ежегодно на очен преглед с разширяване на зениците.
 • Постарайте се в хранителния ви режим да се съдържат повече зелени листни зеленчуци, спанак, царевица, портокали, яйца, моркови. Тези храни съдържат високи нива на нутриенти, включително и тези, съдържащи се във формулата на AREDS2.

Автор: Спасимира Радкова, Студент по Медицина в МУ-София

Има ли добавки, които могат да подобрят зрението и здравето на очите?
5 от 5 глас(а)

Включи се в дискусията по темата

avatar
  Получавай известия  
Известявай ме за

Влез чрез