Арвен.bg

4 неподозирани фактора, които могат да повишат кръвното налягане

Високото кръвно налягане не е единствено наследствено

Вашето кръвно налягане не се определя само от генетичната (наследствената) ви предразположеност, а също и от фактори като начин на живот, диета, навици като спорт и количеството сън, което получавате.

Много хора знаят, че когато ядат мазни и солени храни, много сладко и водят заседнал начин на живот, повишават риска си от високо кръвно налягане. Експертите в сферата алармират, че хората имат множество навици и са изложени на фактори, които могат да повлияят кръвното налягане по неприятен начин.

Високото кръвно и проблемите със сърдечно-съдовата система са водеща причина за смърт в страната ни и едни от най-често срещаните заболявания.

Според статистики на Национална Кардиологична Болница, всеки трети българин страда от повишено кръвно налягане.

И така..

Ето и кои са навиците, които могат да афектират кръвното ви налягане:

1. ОТС продукти или лекарства без лекарско предписание

Хора, които често използват лекарства без лекарско предписание, е вероятно да си предизвикат високо кръвно налягане. Такива лекарства са най-често тези за туширане на различни видове болка – от слаба до силна.

ОТС продуктите, като нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), напроксен и ибупрофен, могат да доведат до повишаване на кръвното налягане.

Лекарства като ацетаминофена (парацетамола) е по-малко вероятно да имат такъв ефект.

Деконгестанти като ксилометазолин, обаче, имат голяма опасност от повишаване на кръвното налягане.

Лекарства, които са по лекарско предписание, като тези за лечение на психични състояния, орални противозачатъчни, имуносупресори, противоракови медикаменти и стероиди, също оказват ефект върху кръвното.

Въпреки тези опасности, съветваме да не прекъсвате приема на което и да е от тези лекарства, ако ви е било изписано от лекар, без неговото предварително знание.

2. Ежедневния прием на кафе и алкохол

Може би вече сте наясно, че тези две, любими на голяма част от хората, напитки, имат и сериозен ефект върху кръвното.

Безопасното количество кофеин, което може да се приема на ден, е не повече от 300 милиграма (mg). Или не повече от 2-3 нормални кафета за деня. Това са данни, получени от проучване сред хора с риск от високо кръвно.

Допустимата дневна консумация на спиртни напитки е 40 г за жените и 60 г за мъжете, твърди Националната програма за предотвратяване злоупотребата с алкохол на Министерството на здравеопазването. Това означава, че за жени е достатъчна 1 малка чашка, а за мъже не повече от 2.

Това, което правят тези напитки, е да повишават нивата на адреналин в кръвта. Това не са единствените им свойства, но са тези, които имат сериозен ефект върху кръвното.

Кафето повишава бдителността, а алкохола отпуска, но крият своите рискове, ако се приемат в големи количества.

3. Някои храни и хранителни добавки

Хранителните добавки и някои комбинации от храни могат да повишат кръвното налягане.

Не всички хранителни добавки, които имат етикет “натурално”, са безопасни. Билковите хранителни добавки и домашните лекове, които използват съставки като женско биле, например, могат да доведат до високо кръвно налягане.

Храни, като някои силни сирена, консервирани меса и продукти със съдържание на соя, е възможно да съдържат високи нива тирамин. Тази субстанция взаимодейства с антидепресанти от клас инхибитори на моноаминооксидазата, което води до високо кръвно налягане.

4. Неправилно отчетено кръвно налягане по време на преглед

Това може да е в следствие на грешка от страна на лекаря, но много по-често е в следствие на притеснение от страна на пациентите, което води до повишаване на кръвното.

Тези измервания могат да дадат впечатлението за системно високо кръвно, което да доведе до безсмисления прием на лекарства за кръвно.

За да се избегне този проблем, е хубаво пациентите да измерят своето кръвно налягане вкъщи и после да сравнят с това, измерено в кабинета.

По този начин лекарят може да добие представа за кръвното налягане на пациента в средата, в която прекарва голяма част от времето си. Най-достоверният вариант е поставянето на 24-часов холтер.

За ефективно измерване на кръвното вкъщи, е хубаво да се използва електронен, добре калибриран апарат. Също така, е хубаво да се изпразни пикочният мехур, да се избягват кафето и цигарите поне 30 минути преди това и се препоръчва тихата, спокойна среда.

Как да разберете дали сте в опасност?

Вече споменахмте статистиката за заболяемост в страната, а сега ще отбележим и кои са нормалните стойности.

За нормална “златна среда” се счита кръвно налягане, което е в стойности около 120/80. Съответно систолично около 120mmHg и диастолично около 80mmHg.

Високо кръвно I степен е когато имаме стойности за систолата над 130mmHg, но под 140mmHg и диастолично между 80mmHg и 89mmHg. II степен е когато систолата е над 140mmHg, а диастолата над 90mmHg.

Когато кръвното налягане скочи над 180mmHg за систола и 120mmHg за диастола, и има налична болка в гърдите, замаяност, задух, става въпрос за хипертонична криза.

В този момент опасността от инфаркт или инсулт е много висока и се съветва моменталното известяване на бърза помощ.

Високото кръвно е познато като тихия убиец. Ако имате някакви съмнения, не чакайте, а посетете вашия личен лекар за контролен преглед.

4 неподозирани фактора, които могат да повишат кръвното налягане
5 от 7 глас(а)

Включи се в дискусията по темата

avatar
  Получавай известия  
Известявай ме за

Влез чрез