Арвен.bg

13 лекарства и добавки, които подобряват паметта и концентрацията – част 2

Ноотропиците или още познати като “smart drugs” представляват естествени или синтетични субстанции, които подобряват функциите на мозъка и на централната нервна система. Техният ефект е предимно върху когнитивните способности и паметта. Част от синтетичните ноотропици могат да бъдат закупени единствено с рецепта, а част от тях изобщо не се предлагат на нашия пазар.

Жен-шен (Panax Ginseng)

Коренът от жен-шен е билка от античността с редица медицински ползи, една от които е подобряване на работата на мозъка.

Еднократният дневен прием от 200-400mg води до значително подобряване в производителността на мозъка при справянето с трудни задачи, като пъзели и математически уравнения. Също така повишава и издръжливостта – по-бавно настъпва умората при умствена работа.

Не е установен точният механизъм, по който жен-шенът подобрява работата на мозъка, но най-вероятно се дължи на силния противовъзпалителен ефект на биоактивните му субстанцииженшеноидите. Те предпазват невроните от оксидативен стрес и съответно улесняват тяхната работа.

При продължителен прием, обаче, тялото постепенно се адаптира към женшеноидите и постепенно техният ефект отпада. Поради тази причина е нужно на всеки 2-3 месеца прием, да се прави поне по 1 месец почивка.

Гинко Билоба

Гинко Билобата е билка, доказала се през годините като много ефективна за подобряване на паметта и когнитивните способности.

В едно проучване, хора на средна възраст, приемали стандартизиран екстракт от Гинко Билоба, показват подобряване в способностите да запомнят и да решават сложни задачи и пъзели.

Приема непосредствено преди извършването на натоварващи психиката задачи, предпазва от вдигане на стрес-индуцирано високо кръвно, понижавайки нивата на кортизол (вид стресов хормон)

Почти всеизвестен е механизма на действие на Гинко Билобата – подобряване на кръвообращението в периферията и в мозъка. Вероятно на това се дължи и нейният ефект.

Ноопепт (Noopept)

Ноопепт е синтетичен ноотропик, който за съжаление не присъства на българския пазар. Ефектите му, обаче, според проведени проучвания, са много обещаващи.

За разлика от естествените ноотропици, при които е нужно натрупване, ефектът на Ноопепт се усеща в рамките на минути до часове и трае не повече от няколко часа.

Механизма на действие на Ноопепт се изразява в повишаване на мозъчния невротрофичен фактор (BDNF), биоактивна съставка, която подпомага растежа и развитието на нервна тъкан. Този механизъм на действие води до по-бързото изграждане на краткотрайни и трайни връзки в мозъка – по-добра памет.

При проучване в група от хора, прекарали мозъчно-съдови инциденти (инсулт), се забелязало по-бързо възстановяване. Все още са нужни много проучвания, за да се установи безопасността на медикамента.

Пирацетам

Пирацетам е друг синтетичен ноотропик, който е много сходен по структура и функция с Ноопепт.

Има сведения и проучвания, които заключават, че пирацетам е ефективен при състояния, водещи до мозъчна атрофия (най-вече при възрастни хора; атрофия, обусловена от възрастта или някакво заболяване). Няма доказателства за ефекта му върху здрави хора.

През 70-те и 80-те години са проведени няколко проучвания, които твърдят, че ефектът му върху подобряване на паметта при здрави индивиди е също толкова забележим, колкото и при хора с някакво патологично отклонение в мозъка. Но тези проучвания са слабо информативни и силно субективни, поради липсата на точни маркери.

Модафинил (Аспендос)

Модафинил или познат под търговското си име – Аспендос, е лекарство, което се използва за лечението на нарколепсия (неврологично заболяване, характеризиращо се с прекомерна умора през деня и епизоди на силна нужда от сън).

Ефектът му върху мозъка е стимулиращ и се равнява по сила на амфетамините и кокаина. Това, което го различава от тях, е че не води до толкова силно пристрастяване.

При няколко проучвания сред индивиди, страдащи от проблеми със съня, се редуцира чувството за умора и се подобрява паметта. Това, обаче, не довело до подобряване на съня (не била такава и целта, а да се види дали има ефект при хронична умора).

Модафинил също така подобрява способността за по-добро разпределяне на времето и повишава мотивацията. Но това е относително субективно негово действие.

Аспендос е лекарство с рецепта, тъй като освен силния ноотропен ефект, може да доведе и до пристрастяване.

Амфетамини (Adderall)

Амфетамините в България са категоризирани като наркотични вещества и са забранени от закона. Адерал е едно от най-използваните лекарства с рецепта в САЩ.

Адерал представлява смес от 4 вида амфетаминови соли, които имат мощен стимулиращ ефект върху нервната система. Важно е да се отбележи, че водят до много силно пристрастяване!

В чужбина най-често се предписват с цел лекуване на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD), както и нарколепсия. Но голяма част от възрастните го използват с цел подобряване когнитивните способности и паметта.

Какъв е механизма на действие? Амфетаминовите соли повишават бионаличността на допамин и норадреналин в префронталния кортекс на мозъка (челния дял на кората на мозъка). Тази област от мозъка е отговорна за сформирането на т.нар. оперативна памет на мозъка, вниманието и поведението. Повишаването концентрацията на допамин и норадреналин в тази област съответно я и хиперактивират .

Усещането при хората, които приемат Адерал, е за повишена бдителност, внимание и оптимизъм. Голяма част от тези хора докладват, че много лесно могат да контролират поведението си под влиянието на медикамента, както и за подобряване на краткосрочната памет. Също така отбелязват и подтискане в апетита. 

Ефектът се изчерпва за не повече от 12 часа, разбира се в зависимост от приетата доза.

Амфетамините са широко злоупотребявана субстанция, която въпреки позитивните ефекти, има и страшно много странични ефекти. При чест прием водят до чувство за напрегнатост и страх, понижават либидото, водят до неконтролируемо потене и нарушават топлинния обмен на организма.

При по-сериозна злоупотреба може да се стигне до сърдечен удар, особено при комбинация с алкохол.

Метилфенидат (Концерта)

Метилфенидата е друг медикамент с рецепта, който се прилага при ADHD и нарколепсия. В България е под търговското име Концерта, а в САЩ се продава под наименованието Ritalin.

Подобно на ефекта на амфетамините повишава нивата на допамин и норадреналин в мозъка. Не съдържа амфетаминови соли.

При възрастни без здравословни проблеми, Концерта подобрява краткотрайната памет, повишава скоростта на обработване на информацията, както и вниманието. Това е в случай, че се приемат оптимални дози по предписание. В случай, че се прекали, може да има точно обратния ефект.

Страничните ефекти включват инсомния, болки в стомаха, главоболие и загуба на апетит. По-сериозните странични ефекти идват и с по-големите дози и дългосрочен прием – халюцинации, психози, гърчове, аритмии, високо кръвно и други.

Голяма част от лекарствата в тази статия са изключително опасни и е задължително да се посъветвате с медицинско лице преди употребата им!

13 лекарства и добавки, които подобряват паметта и концентрацията – част 1

13 лекарства и добавки, които подобряват паметта и концентрацията – част 2
5 от 7 глас(а)

2
Включи се в дискусията по темата

avatar
2 Коментари
0 Отговори
0 Последвоатели
 
Най-оценявани коментари
Най-коментирана тема
2 Коментатори
Arven BGserhiu Последни коментатори
  Получавай известия  
най-нови най-стари най-оценявани
Известявай ме за
serhiu
Гост
serhiu

Пирацетам когато бях студент и учихме по цяла нощ

Влез чрез