Арвен.bg

12 доказани ползи за здравето, които притежава Ашваганда – част 1

Ашваганда е едно невероятно лечебно растение. Класифицирано е като „адаптоген“, което означава, че помага на тялото да преодолее стреса.

Ашваганда също предоставя и други полезни свойства за тялото и мозъка.

Една малка част от способностите ѝ са – да намали нивата на кръвната захар, да редуцира кортизола, да подобри мозъчната функция и да се бори със симптомите на тревожност и депресия.

Ето и първите 6 доказани ползи за здравето от употребата на Ашваганда

1. Тя е древно лечебно растение

Ашвагандата е една от най – значимите билки в Аюрведа, вид алтернативна медицина, основаваща се на Индийски принципи на природно лечение.

Използвана е повече от 3000 години за понижаване на стреса, повишаване на енергията и подобряване на концентрацията.

„Ашваганда“ е  Санкскритска дума за „миризма от кон“, което подсказва за уникалния аромат на билката и възможността и да повиши силата на организма.

Нейното ботаническо име е Whitania somnifera и е позната под още няколко имена, като Индийски жен шен или зимна череша.

Растението е малък храст с жълти цветове, което естествено обитава Индия и Северна Африка. Прах от корените или листата  се използва за лечение на редица състояния.

Много от полезните свойства на Ашвагандата се дължат на високата концентрация на витанолиди, които се борят с възпалителните процеси и туморния растеж.

Обобщение: Ашваганда е важно растение от индийската Аюрведа и се е превърнало в популярна добавка, благодарение на нейните полезни свойства.

2. Може да намали нивата на кръвната захар

В няколко проучвания ашваганда доказва свойствата си да понижава нивата на глюкоза в кръвта.

В изследване in vitro е открито, че растението повишава инсулиновата секреция и подобрява чувствителността на мускулните клетки към инсулин.

Също така, при проучвания, се e доказала способността на ашваганда да редуцира кръвната захар и при здрави хора, и при такива с диабет.

В допълнение, в четириседмично проучване при пациенти с шизофрения, тези от тях, третирани с ашваганда имали понижение в стойностите на кръвна захар със средно 13,5 мг/дл, в сравнение с 4,5 мг/дл с плацебо.

Малко проучване при 6 човека с диабет тип 2, доказва, че приемът на ашваганда за 30 дни понижава кръвната глюкоза в нива, равни по ефективност с орални антидиабетни лекарства.

Обобщение: Ашваганда понижава нивата на кръвна захар чрез ефектите и върху инсулиновата секреция и чувствителност.

Вижте кои други хранителни добавки имат ефект върху кръвната захар.

3. Има противотуморни свойства

Проучвания ин – витро и върху животни открили, че ашвагандата подпомага за индуциране на апоптоза – програмирана смърт на раковите клетки.

Също така пречи на растежа на нови туморни клетки по няколко механизма.

Първо, ашваганда генерира реактивни кислородни видове (ROS), които са токсични за раковите клетки, но не и за нормалните. Второ, може да доведе до понижаване на резистентността на раковите клетки към апоптоза.

Проучвания върху животни споменават, че може да подпомогне при терапията на някои видове рак – на гърдата, белите дробове, дебелото черво, някои мозъчни тумори и такива на яйчниците.

В едно изследване върху мишки с рак на яйчниците, те се подлагат на терапия с ашваганда самостоятелно и в комбинация с противотуморни лекарства. Наблюдава се 70-80% редукция на туморния растеж. Терапията също предотвратява разпространението на тумора в други органи.

Въпреки че няма изследвания, които да потвърдят тези резултати при хора, проучванията до сега са окуражаващи.

Обобщение: Проучвания in vitro и върху животни показват, че ашваганда промотира смъртта на туморните клетки и може да бъде ефективна срещу някои от често срещаните видове рак.

Вижте кои други хранителни добавки имат противотуморни свойства.

4. Понижава нивата на кортизол

Кортизолът е познат като хормон на стреса, защото надбъбречите жлези го отделят в отговор на стрес, толкова добре, колкото и когато нивата на кръвна захар се много понижени (например сутрин след дълъг сън).

За жалост, в някои случаи, нивата на кортизола могат да останат хронично завишени, което води до повишение на нивата на глюкоза в кръвта и повишаване на натрупването на мазнини в областта на корема.

Проучванията показват, че ашваганда може да помогне за понижаване на кортизоловите стойности.

В едно изследване при възрастни подложени на хроничен стрес, тези които приемали ашваганда имали забележително редуциране на кортизолa, в сравнение с контролната група. Хората, приемали най – високата доза имали средно 30% понижение.

Обобщение: Ашвагандата може да спомогне за намаляване на нивата на кортизол при хора, подложени на хронични стресови условия.

5. Понижава стреса и напрежението

Ашваганда е най – добре позната с нейните способности да редуцира стреса.

Изследванията споменават, че растението блокира пътя на стреса в мозъка на плъхове, като регулира сигналната трансдукция в нервната система.

Няколко контролирани клинични проучвания показват, че ашваганда ефективно понижава симптомите при хора със стресови и тревожни нарушения.

В едно 60 – дневно проучване при 64 участници с хроничен стрес, тези от тях, приемали добавка с ашваганда, показали средно 69%  понижение на тревожността и безсънието, в сравнение с 11% с плацебо групата.

В друго 6 – седмично проучване, при средно 88% от пациентите, приемали добавката, се наблюдава понижение на тревожността, в сравнение с 50 % от тези, приемали плацебо.

Обобщение: Ашваганда е показана за редукция на стрес и тревожност при изследвания и върху хора, и върху животни.

6. Понижава сипмтомите на депресия

Въпреки че не е добре проучено, някои изследвания споменават за свойствата на растението да облекчи симптомите на депресия.

В едно контролирано 60 – дневно проучване при 64 възрастни подложени на стрес, тези от тях, които приемали дневно 600 мг високо концентриран екстракт от ашваганда, докладвали  79% редуциране на тежка депресия, докато плацебо – групата докладвала за 10% повишаване.

Само един от участниците в това проучване, обаче, има история и клинични показатели за депресия. Поради тази причина, надеждността на резултатите не е гарантирана.

12 доказани ползи за здравето, които притежава Ашваганда – част 1
5 от 6 глас(а)

Включи се в дискусията по темата

avatar
  Получавай известия  
Известявай ме за

Влез чрез