Арвен.bg

10 хранителни добавки, които намаляват нивата на кръвната захар – част 2

Много хранителни добавки могат да понижат нивата на кръвната захар.

Имайте предвид, че постигнатите резултати могат да се различават от тези в клиничните проучвания, базирани на фактори като продължителност на приема, качество на хранителната добавка и вашия индивидуален диабетен статус.

В предната статия споменахме 5 от 10те хранителни добавки, които имат понижаващ ефект върху кръвната захар.

Ето и следващите 5 хранителни добавки в нашата класация

6. Витамин Д

Дефицитът на витамин Д е потенциален рисков фактор за развитие на диабет тип 2.

В едно клинично проучване 72% от участниците с диабет тип 2 са били с дефицит на витамин Д в началото на изследването.

След двумесечен прием на 4,500 IU витамин Д ежедневно са подобрени нивата на глюкоза и  A1C в кръвта. 48 % от участниците имали A1C, което показва добър контрол на кръвната захар, в сравнение само с 32% преди изследването.

Как действа: Витамин Д подобрява функцията на клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин и подобрява отговора на организма към инсулина.

Как се приема: Важно е лекуващият лекар да изследва стойностите на витамин Д в кръвта, за да определи най – подходящата доза. Активната форма на витамина е витамин Д3 (холекалциферол), така че трябва да се търси това име на опаковките на хранителните добавки.

Предупреждения: Витамин Д може да ускори или да моделира действието на някои видове лекарства, затова попитайте Вашия лекар или фармацевт за съвет.

Обобщение: Дефицитът на витамин Д е често срещан при пациенти с диабет тип 2. Добавянето на витамин Д към диетата подобрява контрола на кръвната захар и на А1С. Бъдете наясно и ,че витамин Д взаимодейства с някои лекарствени вещества.

7. Гимнема

Gymnema sylvestre е билка, използвана за терапия при диабет по традициите на индийската Аюрведа. Индуитското име на растението – гурмар – означава  „разрушител на захарта“.

В едно проучване хора с диабет тип 2 приемали 400 мг екстракт от лист от гимнема ежедневно за 18 – 20 месеца и 29% имали подобрение в стойностите на кръвната захар, изследвана на гладно. А1С се понижава от 11,9% в началото на изследването до 8,48% .

Още проувания информират, че билката помага за понижаването на глюкозата в кръвта и А1С и при пациенти с диабет тип 1 (инсулино-зависим) и понижава апетита за сладко като подтиска рецепторите за сладко в устната кухина.

Как действа: Гимнема редуцира абсорбцията на захар в гастро – интестиналния тракт и подобрява усвояването на захар от кръвните клетки. Поради това действа и при диабет тип 1. Подозира се, че гимнемата може и да въздейства на инсулин – продуциращите клетки на панкеаса.

Как се приема: Обичайната доза е 200 мг екстракт от лист от Gymnema sylvestre два пъти дневно заедно с храна.

Предупреждения: Gymnema sylvestre може да повиши ефекта на инсулина, затова е необходима консултация с лекар, особено ако се прилага инсулинова терапия. Също така може да повлияе върху нивата на някои лекарства и да доведе до увреждане на черния дроб.

Обобщение: Gymnema sylvestre понижава нивата на кръвна захар и А1С и при хора с диабет тип 1 и с диабет тип 2, но са необходими и още проучвания. Ако сте на инсулинова терапия е важно да се консултирате с лекар преди да прибегнете към прием на хранителна добавка с гимнема.

8. Магнезий

Ниски нива на магнезий са свързвани с 25 – 38% от случаите на хора, развили диабет тип 2 и по – често при тези, които не поддържат постоянни нива на кръвната захар.

В систематизирано ревю осем от дванадесет проучвания посочват, че приема на магнезий за 6 – 12 седмици от здрави хора и такива с диабет тип 2 или преддиабетно състояние, подпомага понижаването на нивата на глюкоза в кръвта, в сравнение с плацебо.

Освен това,  всяко повишаване на дозата магнезий с 50 мг, води до понижаване на нивата на кръвна захар, изследвана на гладно, при пациентите участвали в проучването, които били с ниски нива на магнезий.

Как действа: Магнезият участва в процеса на секреция на инсулина и действието му в тъканите на организма.

Как се приема: Дозата, предназначена за пациенти с диабет обикновено е 250 – 300 мг дневно. За подобряване на абсорбцията на магнезия е препоръчително да се приема заедно с храна.

Предупреждения: Избягвайте магнезиевия оксид, който може да повиши риска от диария. Магнезиевите добавки могат да взаимодействат с някои лекарства като диуретици и антибиотици, затова се консултирайте с лекар или фармацевт преди прием.

Обобщение: Магнезиевият дефицит е често срещан при хора с диабет тип 2. Проучванията показват, че допълнителният прием на магнезиеви добавки понижава нивата на глюкоза в кръвта, изследвана на гладно.

9. Алфа – липоева киселина

Алфа липоевата киселина или АЛА е витамино – подобно съединение и мощен антиоксидант, който се произвежда от черния дроб и се среща в някои храни като спанак, броколи и червено месо.

Когато хора  с диабет тип 2 приемат 300, 600, 900 или 1200 мг от алфа – липоева киселина, едновременно с антидиабетната им терапия за 6 месеца, нивата на кръвна захар и А1С се понижват с повишаване на дозата на алфа липоевата киселина.

Как действа: АЛА може да подобри инсулиновата чувствителност и усвояването на глюкоза от клетките, което отнема няколко месеца за постигането на този ефект. Също добавката предпазва от оксидативен стрес и клетъчно увреждане, което може да се причини от високи нива на кръвна захар.

Как се приема: Дозите главно са 600 – 1200 мг дневно, разделени на няколко приема преди хранене.

Предупреждения: АЛА може да взаимодейства с лекарствената терапия за хипертиреоидизъм или хипотиреоидизъм. Избягвайте високи дози ако имате дефицит на витамин Б1 (тиамин) или ако се борите с алкохолизъм.

Обобщение: АЛА може да помогне за понижаване на кръвните нива на глюкоза и А1С, с най – добър ефект при дневна доза 1200 мг. Също има антиоксидантни свойства, което може да редуцира увреждането на клетките, в следствие на висока кръвна захар. Също така взаимодейства и с някои лекарствени продукти за лечение на различни заболявания на щитовидната жлеза.

10. Хром

Дефицитът на хром понижава възможностите на организма да усвоява въглехидрати – преобразувани в захар – за енергия и повишава ниждите от инсулин.

В ревю от 25 проучвания,  добавките с хром редуцират А1С с 0,6% при хора с диабет тип 2 и понижават нивата на кръвната захар с 21 мг/дл, в сравнение с плацебо.

Малки количества хром могат да спомогнат за понижаване на кръвната захар и при хора с диабет тип 1.

Как действа: Хром подобрява ефекта на инсулина и подпомага активността на клетките на панкреаса да продуцират инсулин.

Как се приема: Обичайната доза е 200 мкг дневно, но доза до 1000 мкг дневно също е тествана при някои хора и може да бъде по – ефективна, нужни са обаче още изследвания за доказването на това твърдение. Хром пиколинат – формата се абсорбира по – добре от организма.

Предупреждения: Някои лекарства – антиацидни и други изписвани за киселини в стомаха – могат да редуцират усвояването на хром.

Обобщение: Хром подобрява действието на инсулина в тялото и понижаването на кръвната захар при хора с диабет тип 2, възможно е и при хора с диабет тип 1. Но той не лекува заболяването.

Обсъдете хранителните добавки с вашия лекар, особено ако сте на инсулинова терапия, защото някои от горе – споменатите добавки взаимодействат с лекарствата и може да повишат риска от рязко спадане на нивата на глюкозата.

В някои случаи вашият доктор може да се наложи да понижи дозите на антидиабетните лекарства.

Опитайте само една от добавките и следете нивата на кръвната захар редовно, за да забележите промените след няколко месеца. Така ще помогнете на вашия лекар да определи влиянието на хранителните добавки.

10 хранителни добавки, които намаляват нивата на кръвната захар – част 2
4.8 от 4 глас(а)

Включи се в дискусията по темата

avatar
  Получавай известия  
Известявай ме за

Влез чрез