Арвен.bg

10 хранителни добавки, които намаляват нивата на кръвната захар – част 1

Учените непрекъснато изследват много и различни хранителни добавки, за да определят дали те повлияват нивата на кръвната захар. Някои от добавките носят ползи за хора с преддиабетно състояние или с диабет – тип 2.

Приемането на хранителни добавки, успоредно с антидиабетни лекарствени продукти, позволява на лекарите да понижат дневната доза на антидиабетните лекарства, имайки предвид, че добавките не могат да заместят лекарствената терапия.

Ето и първите 5 хранителни добавки, които спомагат понижаването на кръвната захар:

1. Канела

Канелените добавки са съставени от канела на прах или от екстракт. Много проучвания докладват, че тя помага за намаляването на кръвната глюкоза и подобрява контрола на диабета.

Хора с преддиабетно състояние – измерена кръвна захар на гладно 100-125 мг/дл, приемали 250 мг канелен екстракт преди закуска и вечеря за 3 месеца. При тях се наблюдава намаляване на нивата на глюкозата в кръвта с 8,4%, в сравнение с плацебо.

В друго тримесечно проучване, хора с диабет тип 2, приемали 120 или 360 мг екстракт от канела преди закуска, понижили нивата на кръвната захар, измерена на гладно с 11-14%, в сравнение с плацебо група.

В допълнение, техният хемоглобин А1С – след поддържане на средни нива на глюкоза в кръвта в продължение на 3 месеца – съответно се понижил с 0,67 – 0,92%. Всички участници приемали еднакви антидиабетни лекарства по време на проучването.

Как действа канелата: Повишава чувствителността на клетките на организма към инсулин. Това подобрява глюкозния обмен между клетките и понижаването на кръвната захар.

Как да се приема: Препоръчителната доза на канелен екстракт е 250 мг два пъти дневно преди хранене. За обикновена хранителна добавка от канела – 500 мг два пъти дневно.

Предпазни мерки: Най – често срещаният Cassia вид канела съдържа повече кумарин, вещество, което може да увреди черния дроб във високи дози. Цейлонската канела е с най – ниско съдържание на кумарин.

Обобщение: Канелата спомага за понижаването на глюкозата в кръвта, като прави клетките на тялото по – чувствителни към инсулин.

2. Американски жен-шен

Американският жен-шен, сорт, който се отглежда предимно в Северна Америка, е показан за понижаване на кръвната глюкоза след хранене при здрави хора и хора с диабет – тип 2, като той намалява нивата с около 20%.

Освен това, изследване на пациенти боледуващи от диабет – тип 2, които приемали 1 грам Американски жен – шен 40 минути преди закуска, обяд и вечеря за 2 месеца като допълнителна терапия, показва, че нивата на кръвната захар при тези пациенти се понижава с 10%, в сравнение с плацебо група.

Как действа: Американският жен – шен повишава чувствителността на клетките в отговор към инсулин и повишава секрецията на инсулина.

Как да се приема: 1 грам до 2 грама два часа преди всяко основно хранене. По – ранният прием може да доведе до рязко понижение на глюкозата. Дневна доза по – висока от 3 грама не показва допълнителни ползи за организма

Предпазни мерки: Жен – шенът може да понижи ефктивността на варфарин, затова е добре тази комбинация да се избягва. Също може да стимулира имунната система, което може да интерферира с имуносупресорни лекарствени продукти.

Обобщение: Приемането на до 3 гр Американски жен – шен спомага за намалянето на нивата на глюкоза в кръвта, изследвана преди и след хранене. Важно е да се отбележи и взаимодействието му с варфарин и други лекарства.

3. Пробиотици

Унищожаването на чревните бактерии, като например след прием на антибиотици, е свързано с повишен риск от развитие на някои заболявания, включително и диабет.

Пробиотичните добавки, които съдържат полезни бактерии или други микроорганизми, предлагат многобройни здравни ползи за пациентите и подобряват обмяната на въглехидрати в организма.

В ревю от 7 проучвания при хора с диабет – тип 2, тези които приемат пробиотици от поне 2 месеца, имат с 16 мг/дл понижение на кръвната захар и 0,53% понижение на А1С, в сравнение с плацебо група.

Хората, които приемат пробиотици, съдържащи повече от 1 вид бактерии, имат дори по – голямо понижение в стойностите на глюкоза в кръвта – 35 мг/дл.

Как действат: Проучвания върху животни предполагат, че пробиотиците понижават кръвната захар, като намаляват възпалението и предотвратяват увреждането на клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин. Най – вероятно има още няколко механизми, по които пробиотиците действат,  които обаче все още не са добре проучени.

Как да се приемат:  Препоръчително е да се приема пробиотик с повече от един щам бактерии, например комбинация от L. acidophilus, B. bifidum и L. rhamnosus. Не е известно, обаче, коя е идеалната комбинация микроорганизми за диабет.

Предпазни мерки: Пробиотиците е малко вероятно да имат странични ефекти, но при някои редки обсотятелства те могат да доведат до сериозни инфекции при хора със значително понижена имунна система.

Обобщение: Пробиотичните продукти – специално тези, съдържащи повече от 1 щам полезни бактерии – помагат за понижаването на квърната захар.

4. Алое вера

Алое вера също може да помогне за понижаване на нивата глюкоза в кръвта.

Добавки или сок, направен от листата на това кактусо – подобно растение, спомагат за намаляването на кръвната захар и А1С при хора с преддиабетно състояние или диабет – тип 2.

В ревю на 9 проучвания при пациенти с диабет – тип 2, допълнителната терапия с алое вера за 4 – 14 седмици понижава нивата на глюкозата, изследвани на гладно с 46,6 мг/дл и на А1С с 1,05%.

При хората, които имат кръвна захар над 200 мг/дл приемът на алое вера носи още повече предимства.

Как действа: Изследвания върху мишки доказват, че алое стимулира продукцията на инсулин от клетките на панкреаса, но това все още не е категорично потвърдено. Има и някои други механизми на действие.

Как да се приема: Най – подходящата доза и лекарствена форма не е известна. Най – често използваните дози в проучванията включват 1000 мг дневно в капсули или 2 супени лъжици сок от алое.

Предупреждения: Алое вера може да взаимодейства с някои лекарствени вещества, затова е добре преди употреба да има консултация с лекар. Никога не трябва да се приема с дигоксин (лекарство за сърдечна недостатъчност)

Обобщение: Капсули или сок от листа от алое вера подпомага понижаването на кръвната захар и A1C при хора в преддиабетно състояние или с диабет тип 2. Но алоето има няколко важни взаимодействия с лекарства,  особено с дигоксин.

5. Берберин

Берберинът не е специфична билка, а горчиво вещество изолирано от корени и стъбла на някои растения, като хидрастис и дървото фелодендрон.

В ревю от 27 проучвания върху хора с диабет тип 2 се отбелязва, че приемът на берберин в комбинация с диета и промяна в начина на живот редуцира нивата на кръвната захар,  измерена на гладно, с 15.5 мг/дл и A1C с 0,71% в сравнение само с диета и промяна в начина на живот или с плацебо.

В ревюто още се отбелязва, че хранителните добавки с берберин, приемани едновременно с антидиабетни лекарства спомагат за понижаването на кръвната захар повече отколкото единствено с лекарствени продукти.

Как действа: Берберинът подобрява чувствителността на клетките към инсулин и подобрява усвояването на глюкоза от кръвта в мускулите, което допълнително понижава кръвната захар.

Как да се приема: 300 – 500 мг приемани 2-3 пъти дневно с основните хранения.

Предупреждения: Берберинът може да причини храносмилателни смущения, като запек, диария или метеоризъм, което може да се избегне като се приема по – малка доза (300 мг). Берберинът взаимодейства с някои лекарства, необходима е консултация с лекар преди да се приема.

Обобщение: Берберинът, получаван от корени и стъбла на някои растения, спомага за понижаването на нивата на кръвна захар. Страничните ефекти като храносмилателни нарушения могат да се избегнат с понижаване на дозата.

Вижте и другите 5 хранителни добавки с ефект върху кръвната захар

10 хранителни добавки, които намаляват нивата на кръвната захар – част 1
5 от 6 глас(а)

Включи се в дискусията по темата

avatar
  Получавай известия  
Известявай ме за

Влез чрез