Арвен.bg

Жен-шен – Какво представлява? Видове и активни съставки

Какво представлява?

Жен-шен е вид билка, която расте предимно в Северна Америка и източна Азия. Познати са няколко подвида – Американски жен-шен, Китайски жен-шен, Корейски червен жен-шен, Индийски жен-шен и Сибирски жен-шен. Има и няколко други, но това са измежду най-известните в света.

Американският жен-шен, заедно с Китайския, са едни от най-широко използваните. Те намират приложение при справяне със случаите на главоболие, простудни и грипни състояния, и проблеми с храносмилането. Техният ефект се свежда най-общо до подсилване на имунитета, подобряване общото състояние на организма и настроението, както и според някои твърдения, подобряване когнитивните способности. Според някои проучвания в сферата на онкологията, се смята че жен-шенът има противоракови свойства, предпазвайки клетките от онкогенеза.

Най-общо може да се класифицира като адаптоген.

Видове жен-шен

Американски жен-шен

Американският жен-шен (Panax quinquefolius) намира приложение най-често при хора с неовладимо напрежение, борейки се успешно с хроничната умора и предизвиквайки чувство за отпуснатост, пълнота и спокойствие. Според някои проучвания се смята, че повлиява и регулира успешно нивата на хормоните в тялото. Този негов ефект води до премахване на стреса, както и засилване на имунитета.

Азиатски жен-шен

Азиатския жен-шен е известен още като червен или Корейски жен-шен (Panax ginseng). Неговият ефект се смята за противоположен на този от Амеркианския жен-шен. Смята се, че стимулира нервната система и подобрява когнитивните способности и паметта. Този негов ефект е приложим и при болести свързани с централната нервна система – невродегенеративни разстройства, инсулти и др. В едно проучване се установяват и противотуморни свойства.

Сибирски жен-шен

Сибирският жен-шен (Eleutherococcus senticosus) помага при хора, които изпитват хронична умора, стимулирайки нервната система и подсилвайки имунитета. Ефектът му е много подобен на Азиатския жен-шен. Въпреки, че се води жен-шен, Сибирският жен-шен не принадлежи към този вид растения, но поради сходните му ефекти и наличието на подобни активни съставки, е причислен в нея.

Биоактивни съставки в жен-шена

Фармакологични проучвания през последните години преписват основния ефект на жен-шена върху група от сапонини, които се намират в него – известни като женшеноиди. Ефектът на тези вещества, обаче, не попълва пълния спектър от ефекти, които има самата билка. Наскоро, през 2013г., беше открита още една група биоактивни вещества в жен-шена – гинтонини(жинтонини). Те представляват комплекс от гликозилирани протеини, съдържащи лизофосфатидна киселина (LPA) (вид фосфатидна киселина), която е вътреклетъчен митогенен медиатор – регулира деленето на клетките. Гинтонините активират специфично и много мощно G-протеин свързаните рецептори за лизофосфатидната киселина. По този начин се активира вътреклетъчна каскада, чиито ефекти подлежат на допълнителни проучвания, но общият им ефект на този етап е благоприятен за организма.

Жен-шен – Какво представлява? Видове и активни съставки
5 от 5 глас(а)

Включи се в дискусията по темата

avatar
  Получавай известия  
Известявай ме за

Влез чрез