Арвен.bg

Гуарана – ползи, странични ефекти и дозиране

Накратко

Гуараната е вид пълзящ храст, взел своето име от племето Гуарани в Амазонка. Интересът към този храст идва предимно заради неговите плодове – малки червени семена. На външен вид много приличат на очи, но това което е наистина интересено, е че съдържат 5 пъти повече кофеин от нормалните кафени зърна. Освен кофеин, съдържат и други, много активни алкалоиди от същия клас – ксантини. Всички тези биоактивни съставки правят гуаранта много потентен стимулатор.

Подробно

Семената на Гуараната съдържат високи концентрации на алкалоидите от клас ксантини – кофеин, теобромин и теофилин. Това са попринцип естествено срещани субстанции в човешкия организъм, притежаващи множество и разнообразни физиологични функции. Но техният най-важен ефект е този върху нервната система – действат като мощни стимуланти, които блокират един пуринов нуклеозид, известен като Аденозин. Аденозин е отговорен за привеждане на нервната система в релаксирано състояние, което е етапа точно преди заспиване. Блокирайки него, ксантините противодействат на това чувство за сънливост и увеличават чувството за бдителност, ведрост и повишена концентрация.

В допълнение на този ефект, ксантините оказват и мощен ефект върху респираторния център в продълговатия мозък и върху гладката мускулатура на бронхите в белия дроб. По този начин те подобряват дишането, увеличават дихателния обем и съответно тонуса на целия организъм, поради по-доброто оксигениране на кръвта.

Ефектитът им се изразява още в активиране са симпатиковата нервна система, оказвайки превалиращ ефект над парасимпатиковата. Това води до известно увеличаване на сърдечната честота и минутния обем на изтласкване.

Ползи

1. Подобрява когнитивните способности и психичното състояние

Гуараната улеснява способностите за запомняне и мисловния процес. Това се дължи главно на ксантините, но също така и на повишеното кръвоснабдяване на мозъка, благодарение на нейните активни съставки. По този начин се подобрява цялостната работа на мозъка. Това е много полезно и при главоболия и мигрени, които са отчасти свързани с циркулаторни нарушения в централната нервна система.

2. Повишава енергийните нива на организма

Съдържайки 5 пъти повече кофеин от нормалните кафени зърна (в допълнение с други ксантини, като теобромин и теофилин), Гуараната оглавява класацията на предпочитани естествени енергийни бустери. Нейният ефект е свързан с премахване чувството на умора, както и с предотвратяване рязкото спадане в енергийните нива поради натрупани междинни метаболити от мускулния стрес по време на интензивни тренировки.

3. Естествен източник за борба със стреса

Гуараната е известна и със своите способности да редуцира стреса. Сигурно се питате – как така активира симпатикуса и повишава енергията и едновременно с това редуцира стреса?

Отговора се крие най-вече във високите нива на кофеин в нея. Кофеинът има способността да повишава нивата на допамин в централната нервна система. Допамин, от своя страна, е един от невромедиаторите, които провокират приятни чувства на пълноценност, мотивация и спокойствие в мозъка. Това води до благоприятен ефект върху настроението и съответно понижава нивата на стрес.

4. Спомага храносмилането

Гуараната се явява естествен лек срещу подуване, газове и диария. Спомага при лечението на разстройства на гастроинтестиналната система, елиминирайки отпадни продукти и токсини от червата и тялото.

5. Предпазва сърдечно-съдовата система

Гуараната предпазва сърцето и съдовете от свободни радикали и токсини, като елиминира последните от тялото благодарение на своите биоактивни съставки. По този начин сърдечно-съдовата система функционира под по-малко стрес и съответно по-ефективно.

6. Спомага регулацията на телесната маса

Биоактивните съставки в гуараната имат определени свойства, които се изразяват от една страна в лек диуретичен ефект, благодарение на който се елиминират задържаните течности в организма. Друго нейно свойство е активиране в известна степен липолизата – разграждането на мазнините, предимно в мастните депа. Това води до редуциране на теглото. За да е по-оптимален този ефект се препоръчва активно спортуване успоредно с приема на Гуарана.

7. Други, по-казуистични ползи

  • Помага при предменструален синдром и менструални болки
  • Действа като естествен афродизиак

Странични ефекти

Гуараната е безопасна за всекидневен прием и не са установени някакви странични ефекти, при употреба в препоръчаните дози. Поради факта, обаче, че съдържа стимулиращи субстанции, приема на повече от 1 грам на ден (със съдържание на кофеин между 3,6% и 5,8%) може да доведе до:

  • гадене
  • повръщане
  • главоболие
  • раздразнение на стомаха
  • диария
  • дехидратация

Дозиране

Стандартизираният екстракт от Гуарана съдържа между 3,6% и 5,8% кофеин. Дневната дози не бива да превишава 1 грам, приет с дотатъчно количество течности. Препоръчва се прием между 300мг и 600мг/24ч. Започнете с по-ниски дози, за да видите как ви се отразява.

Важно: бременните жени първо трябва да се консултират със своя лекар преди да започнат да приемат Гуарана. Също така, хора с високо кръвно или хора, приемащи други стимулиращи субстанции (кокаин, амфетамини и т.н.), трябва да подходят много внимателно при приема на Гуарана. Препоръчва се първоначалната доза да е на половина на долната препоръчителна – съответно 150мг.

Гуарана – ползи, странични ефекти и дозиране
4.9 от 7 глас(а)

Включи се в дискусията по темата

avatar
  Получавай известия  
Известявай ме за

Влез чрез