Арвен.bg

Видео: Премахване на мрежа от паяковидни вени (телеангиектазии)

­Описание

Склеротерапията ефективно лекува варикозни и паяковидни вени и се препоръчва като първи избор за лечение на малки варикозни вени.

Процедурата се изразява във въвеждане на химична субстанция, склерозант, директно във вените, което води до техния колапс и заличаване (склерозиране). Кръвта от тях в последствие започва да циркулира по здравите вени. Склерозиралите съдове се резорбират по естествен начин от организма.

Склерозантът (химичната субстанция) много често се смесва с въздух, за да се образува пияна, която да изпълни съдовете, в които е инжектирана и да се захване здраво. Активното действие на склерозанта е да наруши най-вътрешния слой на съда (интимата), което води до образуването на съсирек и стоп на кръвообращението.

Какво са телеангиектазиите и как се образуват?

За да се предотврати връщането на кръв ретроградно по вените, природата е изградила собствен механизъм. Вените имат естествени клапи, които се грижат посоката на кръвоток да е единствено към сърцето. Когато тези клапи се увредят, вените започват да се препълват с кръв и съответно да нарастват и да се издуват. Образуват се варикозни вени.

По-малките съдове, които изхранват самите вени също могат да претърпят такива промени. Така се сформира мрежа от разширени вени и капиляри (телеангиектазии), които изглеждат като червена или синя паяковидна мрежа по кожата.

Има ли разлика между варикозни вени и телеангиектазии?

Паяковидните вени (телеангиектазиите) са групи (клъстери) от малки кръвоносни съдове, които се образуват близо до повърхността на кожата и при натиск са подвижни. Могат да бъдат червени, сини или лилави и приличат на паяковидна мрежа.

Варикозните вени са по-големи по калибър и се намират по-дълбоко в структурите на тялото. Тяхното формиране може да доведе до хроничен оток на дадения крайник (най-често краката). Това състояние е опасно, тъй като увеличава възможността от сформирането на съсиреци – предиспозиция към тромбозиране, както и предиспозиция към образуване на язви по кожата.

Лечението на това състояние е препоръчително едновременно от медицинска и козметична гледна точка. По този начин се премахват симптоми като болка, подуване, усещане за парене и нощни крампи, когато това е единствената причина.

Източник: Instagram/Medicaltalks

Видео: Премахване на мрежа от паяковидни вени (телеангиектазии)
5 от 5 глас(а)

Включи се в дискусията по темата

avatar
  Получавай известия  
Известявай ме за

Влез чрез