Арвен.bg

Видео: Изваждане на холестеролови жлъчни камъни

­Описание

Има много видове жлъчни камъни според формата, размера и броя. Спрямо структурата могат да бъдат съставени от холестерол, жлъчни соли, лецитин, билирубин и др., както и като комбинации от всички тези в различно процентно съотношение.

Постъпвайки в гастроинтестиналния тракт, холестеролът е водноНЕразтворим. За да влезе в кръвообращението, обаче, трябва да стане водноразтворим. Това става благодарение на жлъчните соли и лецитина, с които той образува така наречените мицели.

В определени моменти при прекалено постъпване на холестерол в организма или при недостатъчна секреция на жлъчни соли и лецитин, става пренасищане с холестерол. Това води до преципитация на излишния холестерол под формата на микрокристали, които с времето агрегират помежду си и нарастват на размери.

Как да различим отделните видове камъни?

  • Жълтите и меки камъни са съставени основно от холестерол
  • Черните имат предимно билирубин в структура си
  • Твърдите камъни са предимно съставени от жлъчни соли

Миграцията на жлъчните камъни от жлъчния мехур към ductus cysticus (каналът, който отвежда жлъчката от жлъчния мехур) може да доведе до неговото запушване. В момента, в който жлъчния мехур се контрахира в опит да екскретира жлъчните киселини, обструкцията възпрепятства това, повишава се налягането в мехура и се получава характерна болка, позната като жлъчна колика. Ако това запушване персистира повече от няколко часа, може да доведе до остро възпаление на жлъчния мехур (остър холецистит).

Холедохолитиазата е състояние, при което камък, образуван в жлъчния мехур, преминава успешно по ductus cysticus и достига до ductus choledochus.

В общи линии, холестероловите камъни съставляват повече от 85% от всички жлъчни камъни. За да се образуват, трябва да имаме повишени нива на холестерол, който да изкристализира и отделните кристалчета да агрегират помежду си.

Източник: Instagram/Medicaltalks

Видео: Изваждане на холестеролови жлъчни камъни
5 от 4 глас(а)

Включи се в дискусията по темата

avatar
  Получавай известия  
Известявай ме за

Влез чрез