Арвен.bg

Видео: Бебе, родено в напълно интактен амниотичен сак

Описание

Пълният с течност амниотичен сак омекотява престоя на плода в майката и позволява извършването на свободни движения. Също така участва в правилното развитие на белите дробове и играе ролята на бариера срещу инфекциозни и други токсични за плода агенти.

Виждайки раждане, при което плодът е все още обвит в амниотичния сак, може да е доста стресиращо за младите лекари и студенти, но на практика е почти безобидно и лесно за отстраняване.

В България това състояние е известно под термина “да се родиш в риза/ризница”. Състоянието все пак не е напълно безобидно, тъй като в изключително редки случаи, плодът може да аспирира околоплодна течност при първите си опити да проплаче (вдиша въздух). Това може да доведе до асфиксия (задушаване) и смърт.

Във видеото може да видите как малките ръчички на плода се движат свободно във все още интактния околоплоден мехур. Акушеро-гинеколозите след това правят малка пункция в амниотичния сак, при което той се спуква и малкото новородено се появява живо и здраво на бял свят.

Източник: Instagram/Medicaltalks

­

Видео: Бебе, родено в напълно интактен амниотичен сак
5 от 6 глас(а)

1
Включи се в дискусията по темата

avatar
1 Коментари
0 Отговори
0 Последвоатели
 
Най-оценявани коментари
Най-коментирана тема
1 Коментатори
Ivan Последни коментатори
  Получавай известия  
най-нови най-стари най-оценявани
Известявай ме за

Влез чрез